Welkom

Volwassenen

Rebalancing

Technieken

De 10 sessies

Praktische informatie

Zwangerschap

Lichaamswerk

Cursus voor volwassenen

Kinderen

Kindermassage

Cursussen

Lichaamswerk

Volwassenen

Ouders

Kinderen

Praktische zaken

Data & prijzen

Locatie

 

Rebalancing werkt met technieken vanuit onder andere Rolfing, Alexander techniek, Tragering, Feldenkrais, Rebirthing, Cranio Sacraal Therapie, Bio-energetica en meditatie.

Rebalancing heeft zich ontwikkeld in India, in het groei- en meditatiecentrum rond de spirituele meester Osho. Daar ontmoetten vele therapeuten en lichaamswerkers uit diverse richtingen elkaar. Zij voelden zich geïnspireerd om een synthese te maken van hun diverse expertises en meditatie. Dit gaf het lichaamswerk zowel een verbreding als een verdieping. Zo ontstond rebalancing: een speelse, lichaamsgerichte benadering tot meer zelfinzicht.Rebalancing is een leerervaring, een uitnodiging om fysiek, praktisch en levendig aanwezig te zijn met de ervaringen in je lichaam. Rebalancing is geen medische behandeling, er hoeft niets te veranderen of te verbeteren.

In de rebalancingsessie is het lichaam de belangrijkste ingang. Door aanraking bestaat er de mogelijkheid om van denken en praten over te gaan naar de directe ervaring; opnieuw in contact komen met diepere lagen in jezelf, diegene die je in essentie bent.

Steeds als emoties als kwaadheid, verdriet of agressie ingehouden worden, reageert het lichaam daarop door bepaalde spieren chronisch aan te spannen. Dit proces vraagt veel energie en veroorzaakt allerlei klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, angst, depressie, nekpijn, rugpijn, hoofdpijn of maagklachten.

Massage kan je lichaam soepeler en zachter maken. Je bewust te worden van vastgezette emoties kan je helpen deze te verwerken. Verdieping van je ademhaling is belangrijk om je open te stellen voor alle ervaringen die zich tijdens het proces aandienen. Je gaat meer voelen. Deze hernieuwde kennismaking met je lichaam kan een gevoel van stevigheid, rust en vertrouwen geven. Je lichaamsbewustzijn wordt groter, het geeft je helderheid en vitaliteit.

In een sessie maak ik gebruik van de volgende technieken:

Lichaamsanalyse:

Dit kan een leidraad vormen van de behandeling. We kijken o.a. naar hoe je je lichaam ervaart, hoe je je lichaam 'bewoond', naar je houding en energiedoorstroming.

Diepe spier- en weefselmassage:

Dit helpt verharde spieren en weefsels soepeler te maken en spanningen te verlichten. Dit ‘ontspannen’ kan samengaan met het doorvoelen en loslaten van vastgehouden emoties.

Gewrichtsontspanning:

Een dynamische massage die leidt tot meer ruimte en soepelheid in gewrichten en wervelkolom. Het geeft je meer bewegingsvrijheid.

Adem:

Dieper en vollediger ademen maakt dat je meer voelt. Een bewustere ademhaling brengt je in contact met je energie en is binnen rebalancing het middel om contact te maken met spanningen of emoties.

Meditatie:

Wanneer je lichaam ontspant, zal ook je denken ontspannen. Als je de stilte, die dan ontstaat, bewust kunt ervaren zal dit een rustpunt geven. Vanuit deze innerlijke rust ben je getuige van je eigen voelen en denken. Dit geeft je in het dagelijks leven meer onafhankelijkheid, stevigheid en bewustzijn.

Systemisch werk:

Bij systemisch werk via het lichaam stemmen we ons tijdens de sessie af op de laag van de ziel, jouw essentie. Op deze laag kun je voelen hoe je mee-resoneert met (voor)ouders en het familiesysteem. Trauma's vanuit jouw familiesysteem kunnen aanwezig zijn in je lichaam en resoneren mee met jouw ziel. Deze hebben, net als persoonlijke trauma's onbewust invloed op jou. Soms blijft de ziel gebonden aan een situatie terug in de tijd. Dit kan tot gevolg hebben dat je moeilijk aanwezig kunt zijn in (delen van je) lichaam, wat invloed kan hebben op jouw fysieke functioneren en je emotionele welbevinden. Hier aandacht aan geven, dit aan het licht brengen geeft ruimte en de mogelijkheid weer in het nu jouw lichaam te gaan bewonen.

 

De Rebalancingsessie die ik geef zal een combinatie zijn van bovengenoemde principes. In de ene sessie werk ik meer op de spieren, de gewrichten en dieper gelegen weefsels, in de andere meer op de energie, de emotie of het familiesteem. Zacht, diep of stevig al naar gelang er nodig is. Het belangrijkste echter zijn aandacht, aanwezigheid en acceptatie.

In een serie van 10 sessies kunnen we diepgaand langs je hele lichaam gaan. Zo kunnen we gestructureerd werken terwijl er ook ruimte blijft bestaan voor wat zich tijdens een sessie aandient.

Een rebalancingsessie begint al bij binnenkomst. In een kort gesprekje vertel je hoe je erbij zit; hoe je je in je lichaam voelt. Ook doe ik een zogenaamde ‘lichaamsanalyse’. Ik stel je bepaalde vragen die je helpen in te tunen op je lijf. We kijken naar hoe je je lichaam ervaart, naar je houding en energiedoorstroming. Dit alles kan een leidraad vormen voor de behandeling op de massagetafel.

Het belangrijkste uitgangspunt voor een sessie is wat zich specifiek voor jou aandient op het moment dat je bij me bent. Daarnaast kan ik ook werken volgens een bepaalde volgorde, op een manier waarop heel je lichaam aan bod zal komen op een diepgaande manier. Deze werkwijzen kunnen goed samenvallen, maar wat bij jou als client speelt en vraagt om aandacht staat voorop.

Het zou er zo uit kunnen zien: Bij de start van het proces is het belangrijk het borstgebied los te maken, ruimte te creëren voor een vrije ademhaling. Als je makkelijker en meer kunt ademen zul je voelen dat er meer energie vrijkomt.

In de tweede sessie werk ik meestal aan voeten en benen, je basis.

Andere focusmogelijkheden van sessies kunnen je schouders, armen en handen zijn, hiermee maak je contact met je omgeving of geef je je grenzen aan maar ook open je je hiermee naar de wereld.

Er zal ook een sessie besteed worden aan het losmaken van het bekkengebied ; de centrale verbinding –ook op energetisch niveau- tussen je onder- en bovenlichaam.

Je buik is het centrum van je gevoelens. Maatschappelijke normen, verboden uit je kindertijd en je eigen censuur houden hier vele gevoelens gevangen. In een ontspannen buik kan de energie vrij stromen.

Je rug zal in een speciaal daarop gerichte sessie nog een keer intensief losgemaakt worden. De dingen die je ‘achterhoudt’ kunnen dan naar de voorgrond treden.
Aan het einde van een diepgaande rebalancingserie zijn nek, hoofd en gezicht aan de beurt. In alle sessies zal, buiten wat zich nog meer aandient, de nek zeker ook aandacht krijgen.

Een individuele sessie vindt in mijn praktijk plaats en duurt 1,5 uur. Het liefst werk ik direct op de huid maar als je liever je kleding aanhoudt is dat geen probleem, zorg er alleen voor dat het makkelijk zittende kleding is. De kamer is altijd goed verwarmd en ik gebruik handdoeken om je toe te dekken. Ik gebruik natuurlijke oliën.

Het effect van de sessies is het grootst als je meerdere behandelingen achter elkaar doet met niet al te lange tussenpozen. Ideaal is 1 sessie per week, maximaal 1 x per twee weken. Na verloop van tijd kan de frequentie eventueel afnemen.

Sommige mensen voelen zich na een stuk of 5 behandelingen zoveel beter dat ze het daarbij laten tot ze weer behoefte voelen om te komen. Anderen zijn enthousiast over de mogelijkheden om dieper contact met zichzelf te krijgen en gaan een langer traject aan. Weer anderen komen regelmatig bij wijze van stresspreventie of gewoon omdat het prettig is.

Tijdens grote veranderingen in je leven kan een massage een fantastische ondersteuning zijn. Tijdens de zwangerschap helpt een massage je om stil te staan bij de veranderingen in je lichaam en deze een plek te geven. De massage is rustgevend en geruststellend voor jou en via jou voor de baby. Later in de zwangerschap kan ik in rugligging en zijligging masseren. De diepe technieken zoals in Rebalancing worden gebruikt, zijn minder geschikt tijdens de zwangerschap. In plaats daarvan werk ik met zachtere, energetische technieken. De massage kan een mooi moment zijn je baby te ‘voelen’ en daarbij alles wat dat voor jou betekent.

Na de bevalling kan massage je helpen deze nieuwe grote veranderingen van je lichaam te verwerken. Ook is het een goed hulpmiddel om je lichaam weer in oude conditie te brengen. Afvalstoffen en vocht worden sneller afgevoerd en de elasticiteit van met name het bindweefsel herstelt sneller. Door de hormonale schommelingen kunnen emoties sterk opspelen. Een massage kan je heel goed ondersteunen in dit proces.

 
 

Door veel te denken worden de spontaniteit en levendigheid die van nature aanwezig zijn in je lichaam, onderdrukt. Een voortdurende gedachtenstroom zaait verwarring en haalt je weg uit het ‘hier en nu’. Hierdoor verlies je het directe contact met je lichaam. Door lichaamswerk; beweging, dans, massage, ontspanningsoefeningen, ademwerk en meditatie geef je jezelf de mogelijkheid weer contact te maken met je lichaam en jezelf weer te voelen als een harmonisch geheel, met je voeten op de grond.

Ik bied een 2,5 uur durend programma aan met verschillende thema's als hart, vitaliteit, gronding, contact, vertrouwen etc. De eerste helft zal uit onder andere dans en lichaamsoefeningen bestaan. De tweede helft zal een ‘actieve’ meditatie zijn. Deze is altijd opgebouwd uit een aantal fases en een duidelijk van te voren uitgelegde structuur.

 

De massagecursus is bedoeld voor mensen die willen ervaren hoe het is om aangeraakt te worden en spelenderwijs een aantal technieken willen leren. Gewerkt wordt vanuit de principes van Rebalancing: respect voor de ander én voor jezelf is een belangrijk uitgangspunt.
Wanneer je iemand met respect masseert, zal die persoon zich kunnen ontspannen en meer in contact kunnen komen met zichzelf. Hij (of zij) zal zich lekkerder kunnen gaan voelen in zijn lijf. Het is fijn om dat zelf te ervaren, maar ook om het een ander te kunnen geven. Na afloop van de cursus zul je in staat zijn om vrienden en familie een massage te geven. Voor geïnteresseerden zijn er ook vervolgcursussen die dieper op de stof ingaan.

De cursus bestaat uit een vijf avonden van elk 2,5 uur. Na wat oefeningen om het lichaam los te maken volgt een demonstratie van technieken met betrekking tot een bepaald lichaamsdeel. Dit kunnen zachte aanrakingen zijn (Feldenkrais), schuddende bewegingen (Trager) of diepe weefselmassage (Rolfing). Daarna oefenen we op elkaar in tweetallen. Een korte bespreking van de les besluit de avond.